Muziek in het café

Wanneer je naar het café gaat staat er vanzelfsprekend muziek op. Meestal denken we hier niet eens over na. Toch komt er veel meer kijken bij muziek afspelen in het café dan even een Youtube afspeellijst op te zetten. Zo zijn er speciale muziekcomputers en zijn er regels waar de café-eigenaar zich aan moet houden. Wij leggen je graag uit hoe dit nu precies werkt.

Een muziekcomputer

Horecaondernemers kunnen ervoor kiezen een eigen computer aan te schaffen en zelf muziek af te spelen vanaf bijvoorbeeld iTunes. Een veel makkelijkere en veelgebruikt oplossing is het aanschaffen van een muziekcomputer in het café. Je koopt dan een muziekcomputer met gebruiksvriendelijke software, waarop je kunt kiezen uit miljoenen verschillende nummers. Vaak betaal je hier een vast bedrag per maand voor.

Vergoeding voor muziek afspelen

Op wat voor een computer je de muziek ook afspeelt, het afspelen van muziek is nooit gratis. Er zijn namelijk verschillende partijen die vergoedingen dienen te ontvangen voor het afspelen van muziek in een café. Deze partijen zijn: Buma, Sena en Videma. Je mag dus niet zomaar een muziekdienst als Spotify gebruiken in het café.

Het volume

Ook over het volume van muziek in het café is nagedacht. Zo is er bijvoorbeeld een maximaal geluidsniveau. Dit maximale niveau is afgestemd op de direct omgeving van het café. Meestal ligt dit bij cafés tussen de 80 en 100 decibel. Wordt dit limiet overschreden? Dan kunnen daar consequenties aan zitten, zoals een verplichte limiteer die is afgesteld op een bepaald geluidsniveau.

Vond je dit leuk om te lezen? Lees dan ook eens onze andere artikelen. Heb jij nog een ander onderwerp waar je meer over wil weten? Laat het ons dan vooral weten! Wij schrijven er graag over!

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *